Reumatologie

Dr. Sîrbu Any

Medic specialist reumatolog

Program: Vineri 15:00 – 19:00

Cum se desfasoara consultul reumatologic?

Reumatologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticul si ingrijirea bolilor si tulburarilor functionale ale tesuturilor conjunctive si ale sistemului musculoscheletal.

Pe langa anamneza, momentul important al consultului il constituie interviul pacientului despre semnele si simptomele care il supara.Colectam cat mai multe date de la pacient si este foarte important sa cunoastem de ce alte boli cunoscute mai sufera acesta si daca se afla deja sub un tratament. In cazul durerii, este foarte important sa stim cand a debutat si cum se manifesta aceasta. Evaluam starea articulatiilor, inclusiv testam mobilitatea acestora.

La ce tip de investigatii paraclinice apelati?

In primul rand este necesar sa facem bilantul biologic. Pe langa testele uzuale de sange ca hemograma sau enzimele hepatice, suntem interesati de indicatorii care pot semnala prezenta unui proces inflamator in organism ca VSH-ul,  proteina C reactiva (PCR) sau fractiunile complementului. Exista de asemenea teste specifice bolilor autoimune, precum factorul reumatoid, anticorpii antinucleari sau anti ADN.

Foarte importante sunt si testele imagistice precum radiografia conventionala, ecografia musculoscheletala, evaluarea prin rezonanta magnetica nucleara sau tomografia computerizata. Alte teste utile sunt electromiografia, capilaroscopia si examenul osteodensitometric.

In reumatologie, ca si in toate specialitatile, dificultatea nu tine de tratament, ci mai ales de diagnostic: doar dupa un bilant reumatologic complet putem decide daca suferinta articulara este pur reumatologica sau un epifenomen in contextul altei boli, spune medicul specialist reumatolog Sirbu Any.

Programare


sunt de acord cu prelucrarea datelor personale